۰
گزارش تفتان ما از آتش سوزي مراتع در سايه بي تدبيري و بي خيالي؛

مراتع و پوشش گياهي حاشيه تفتان در آتش سوخت؛ مسئولان همچنان در خوابند/ گیسوان سبز عروس تفتان خاکستری شد

بخشي از مراتع و پوشش گياهي حاشيه تفتان در آتش سوخت؛ اما مسئولان همچنان در خوابند و موضوعی که مراتع این دیار سال‌هاست با آن ساخته‌اند اما قرار است این حکایت «سوختن و ساختن» تا کی ادامه یابد و تاکنون برنامه‌ای برای آن با مشارکت افکار عمومی و رسانه‌ها تدوین نشده است.
مراتع و پوشش گياهي حاشيه تفتان در آتش سوخت؛ مسئولان همچنان در خوابند/ گیسوان سبز عروس تفتان خاکستری شد
به گزارش تفتان ما، سريال دنباله دار آتش سوزي در مراتع همچنان ادامه دارد و اين آتش سوزي هاي پي در پي امان جنگل ها و مراتع را بريده است.
 
مراتع و جنگلها بعنوان نعمت هاي الهي و سرمايه هاي ملي هستند و نقش بسيار مهمي در محيط زيست انسان ها دارد و اساسی‌ترین نقش را در توسعه پایدار جوامع برعهده دارد با توجه به افزایش حساسیت نسبت به ثروت‌های طبیعی در چند سال گذشته هميشه از دغدغه‌ها و مطالبات اصلی فعالان زیست محیطی و رسانه‌ها به شمار می‌رود  و به همين دليل بايد انسان ها در حفاظت و نگهداري از اين موهبت هاي الهي كوشا باشند.
 
مسئله مهم مراتع و محيط زيست مقوله اي است كه بايد همه ي اركان جامعه و مسئولان در پاسداشت و فرهنگ استفاده از جنگل ها و مراتع دخالت و تلاش كنند چرا كه آثار مثبت و منفي آن به طور مستقيم بر تمام اركان جامعه تاثيرگذار است.
 
متاسفانه امروزه يكي از مهمترين عوامل تخريب مراتع و جنگ هل آتش سوزي است كه تاثيرات بسيار مخربي بر محيط زيست دارد و طبق نظريه كارشناسان تقريبا 200 سال به طول مي انجامد تا مجدداً احياء شوند.
 

 
استان سيستان و بلوچستان از جمله استان هاي است كه بيشترين مراتع را به خود اختصاص داده است كه از مجموع مساحت استان حدود 12559 هزار هکتار دارای پوشش گیاهی اعم از مرتع، جنگل و بیشه زار است كه اين ميزان حدود 67 درصد استان را شامل می شود و شهرستان خاش نيز با داشتن یک میلیون و 800 هزار هکتار مراتع در استان و حتی کشور بی نظیر است و حاشیه تفتان یکی از این نعمات ارزشمند و مراتع بسیار خوب این منطقه است.
 
اما متاسفانه امروزه با روشن كردن آتش در حاشيه تفتان و مراتع جنگلي اين منطقه كه بعنوان تفرجگاه مورد بهره برداري عموم قرار ميگيرد و با بي توجهي گردشگران به اين مهم باعث شده كه درصد بسيار زيادي از عوامل ايجاد حريق در منابع طبيعي و محيط زيست مربوط به عوامل انساني باشد و زمین هاي به وسعت چند هکتار را به آتش مي كشد و عده زیادی را برای خاموش کردنش روزها وهفته ها به زحمت بیندازد.
 
* 15 هكتار از مراتع و پوشش گياهي تفتان در آتش خاكستر شد
رييس هيئت كوهنوردي و دبیر موسسه مردم نهاد سفیران طبیعت شهرستان خاش در گفت و گو با خبرنگار ما با با بيان اينكه سال گذشته نيز 5 هكتار از پوشش گياهي منطقه تفتان دچار آتش سوزي شد، اظهار كرد: امسال نيز 15 هكتار از مراتع و پوشش گياهي اين منطقه در آتش سوخت.
 
احمد كوهبان گروکی بيان اينكه مردم بايد در حفظ و نگهداري محيط زيست تلاش كنند، گفت: اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان بايد مردم را در خصوص اهميت منابع طبيعي بيشتر آگاه كند و بايد اين مهم جزئي از فرهنگ عمومي و حساسيت هاي جامعه باشد.
 
وي بيان كرد: تقريباً 98 درصد بيشتر آتش سوزي ها عوامل انساني است و انسان نقش برجسته اي در آتش سوزي ها دارد و متاسفانه سهل انگاري و بي توجهي گردشگران در بروز آتش سوزي در منطقه گردشگري و بكر تفتان تاثيرگذار است.
 

 
* به دليل كمبود امكانات؛ مردم تنها نظاره گر از بين رفتن مراتع بودند
كوهبان با بيان اينكه منابع طبيعي و مراتع متعلق به مردم است، گفت:  مسئولان بايد در اطفاي حريق كمك كنند و كمبود خودرو آتش نشاني و ايمني يكي از مهمترين مشكلات و مطالبات مردم اين مناطق است كه در برخي از موارد به دليل اينكه امكانات ايمني نبوده مردم تنها نظاره گر از بين رفتن مراتع بي نظير اين مناطق بوده اند و در مقابل چشمان مردم اين پوشش هاي گياهي خاكستر شد، كه لازم است دولت به اين مسئله مهم توجه كند.
 
دبیر موسسه مردم نهاد سفیران طبیعت شهرستان خاش با اشاره به پوشش گياهي و مراتع تفتان، بيان كرد: منطقه تفتان خواستگاه مهم پرورش گونه های منحصربفرد گیاهی از انواع درختی و بوته ای شامل زیتون وحشی، بنه، بادام کوهی، زرشک وحشی، پونه، درمنه، آویشن خار گلک،گرمونه، آویشن و غیره است كه اين آتش سوزي و حريق سبب کاهش پوشش گياهی، کاهش ازت خاک، کاهش مواد آلی، افزايش فرسايش، توسعه آفات و بيماری ها می شود و تهدید جدی برای گونه های جانوری این منطقه است.
 
* گردشگردان از روشن كردن آتش در مراتع جداً خودداري كنند
رييس هيئت كوهنوردي شهرستان خاش با بيان اينكه استان سیستان و بلوچستان و خصوصاً شهرستان خاش چندین سال در خشکسالی به سر می برد و ميزان بارندگي به شدت كاهش يافته است، اذعان كرد: گردشگران و افرادي كه به اين مناطق مي آيند از برافروختن آتش در اين منطقه خودداري كنند و در صورت نياز تمامي موارد ايمني را رعايت كنند و پس از ترک مکان آتشی را که روشن کرده اند، خاموش کنند و در حفظ و صیانت از این ارزشهای ملی و درحال نابودی منطقه حساسیت بیشتری داشته باشند تا شاهد چنين حوادثي در اين منطقه بكر و منابع طبيعي نباشيم.
 

 
به گزارش خبرنگار تفتان ما؛ حريق و سوختن جنگلها و مراتع كشور داستان و سريال تازه اي نيست؛ داستان تلخي كه متاسفانه برگ برگ آن حكايت از بي تدبيري مسئولان دارد كه خواسته يا نتوانسته اند چاره و برنامه ريزي انحام دهند چرا كه آموزشهاي مردمي در زمينه هاي حفظ و صيانت از منابع طبيعي و محيط زيست نيازمند برنامه ريزي مدون است كه بتواند با فرهنگ سازي مناسب سبب كاهش آتش سوزي مراتع باشيم.
 

.

.

.

.

.

انتهاي پيام/
چهارشنبه ۱۷ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۳۰
کد مطلب: 434711
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *