۰

رفتار‌های افراطی والدین می‌تواند عامل بروز معضلات اجتماعی در جوانان باشد

عضو انجمن روانشناسان بالینی با بیان اینکه رفتار‌های افراطی از سوی والدین را در برخی موارد عامل بروز معضلات اجتماعی در جوانان است، گفت: طبق پرونده‌ها و شواهد علت برخی از مشکلات جوانان مثل اعتیاد، دزدی، فرار از خانه، و ...فشار‌ها و رفتارهای افراطی برخی از والدین بوده است.
رفتار‌های افراطی والدین می‌تواند عامل بروز معضلات اجتماعی در جوانان باشد
به گزارش سرویس اجتماعي  تفتان ما، به نقل از پایگاه خبری تحلیلی طنین یاس، متاسفانه یکی از مهمترین معضلات جامعه ما گیردادن‌های افراطی است که در بیشتر موارد حلا‌ل خدا در این رفتار‌ها به غلط، حرام تعبیه می شوند و این باعث شده است تا خیلی از جوانان دین گریز و افراطی تربیت شوند. در این بین والدین یکی از نمونه‌های بارزی هستند که معمولا این مشکل را ایجاد می کنند که البته منظور ما گیردادن‌های افراطی است که سعی کرده ایم به سراغ چند تن از کارشناسان و برخی از خود افراد جامعه برویم تا به زوایای این معضل اجتماعی بپردازیم.
در ابتدای گزارش بخشی از سخنان گهربار حجت الاسلام حاج آقا قرائتی مبنی بر گیر‌های افراطی والدین را آورده ایم که گفته اند:
مزاحم آرایش حلال دختران جوان نشوید                                               
حجت الاسلام قرائتی می گوید: اسلام آرایش دختران جوان در خانواده را حلال دانسته اما برخی از والدین با عقاید نادرست خود با این قبیل کارهای حلال مخالفت می‌کنند.
حجت الاسلام قرائتی در جلسه درس‌هایی از قرآن: درباره آرایش دختران جوان در خانواده و در مواقعی که اسلام آن را حلال دانسته سخنرانی کرده است.
به عقیده حجت الاسلام والمسلمین قرائتی؛ زن ذاتاً دوست دارد آرایش کند و این جزء ذات زن است اما تا بعضی از حاج‌خانم‌های پیرزن در خانه می‌بیند دخترشان یا عروسشان آرایش می‌کند تعبیرات زشتی استفاده می کنند.آرایش یک ارزش است و دختر و پسرها در آرایش حلال نباید مزاحم داشته باشند.
حجت الاسلام قرائتی  به ذکر مثلی پرداخت و گفت: یک مردی در کوچه می‌دوید. گفتند: کجا می‌دوی؟ گفت: می‌روم خانه زنم از عروسی می‌آید، چون تا از عروسی می‌آید، لباس‌های خوبش را کنار می‌گذارد و آشغال‌هایش را خواهد پوشید. من می‌خواهم  تا لباس هایش را نکنده  من هم یک نگاهی به این لباس بکنم. خوب چرا چنین است؟ که مرد باید بدود، آرزو و آه بکشد .
یک پسر جوانی  در گفت و‌گویی با طنین از گیر‌های افراطی والدینش این گونه اظهار کرد:
مادرم در جمع دوستانم مدام به من زنگ می زند
من در یک خانواده  مذهبی اما گرفتار افراطی‌گری به دنیا آمده ام و البته از این نظر که خانواده ام مذهبی هستند بسیار خدا را شاکرم اما مشکل اصلی من با خانواده به خصوص مادرم گیر‌های افراطی آن‌ها است که من را بسیار متاثر کرده است.
وی ادامه داد: به طور مثال نوع پوشش من برای خانواده ام قابل قبول نیست و وقتی پوشش من را چند تن از اقوام که  آن‌ها هم خط و مشی والدین من را دارند دیدند خدا را شکر مشکلی در پوشش من ندیدند اما این نوع پوشش من از دید خانواده‌ام غلط است و متاسفانه یک روز که به منزل آمدم با قیچی قیچی شدن لباسم که تازه خریده بودم مواجه شدم واین باعث شد تا یک رابطه بسیار سردی بین من و خانوادم ایجاد شود.
این پسر جوان افزود: من وقتی با دوستان همجنس خودم بیرون هستم مادرم به من مدام زنگ می زند و این مسئله باعث شده تا من بین دوستان خودم از اعتبار بالایی برخوردار نباشم و من را بچه ننه خطاب کنند.
گیر‌های افراطی والدین موجب ارتکاب آسیب‌های اجتماعی بزرگ فرزندان می شود
کیوان آشتیانی، کارشناس ارشد روانشناسی، و عضو انجمن روانشناسان بالینی در گفت و‌گو با طنین یاس، در رابطه با این پسر جوان که از سوی خانواده خود مورد گیر‌های متعدد قرار گرفته است خاطر نشان کرد: به طور کلی یکی از مشکلات بسیار شایع بین جوانان و خانواده‌هایشان همین مسئله گیر‌های افراطی است که منجر به مشکلاتی برای هر دو قشر شده است، البته وظیفه والدین این است که همواره مراقب و مواظب فرزندان خود در تمامی مراحل زندگی باشند اما مورد بحث ما در این گزارش گیر‌های افراطی از سوی والدین است که به شدت من مخالف آن هستم و این نوع رفتار غلط می تواند منجر به آسیب‌های بزرگ اجتماعی در آینده نزدیک شود که توصیه ما به والدین این است که در رفتار خود تجدید نظر کنند.
وی ادامه داد: در رابطه با مشکلات این آقا پسرجوان باید تصریح کنم که طبق گفته خودش مشکلات زیادی را با مادر خود دارد و من در واقع نمی دانم که برخورد این جوان با مشکلاتی که مادرش برای او ایجاد کرده است چیست ، اما در هر صورت طبق روایات و احادیث و از همه مهمتر ادب و رعایت بزرگسالی حکم می کند که رفتار این جوان عزیز در مقابل افر اطی‌های مادرش برخورد مناسب و در شان یک جوان مسلمان باشد تا به سفارشات رسول خدا نسبت به احترام مادر همسان باشد.
رفتارهای افراطی عامل فرار و اعتیاد برخی جوانان شده است
آشتیانی، این نوع رفتار‌های افراطی از سوی والدین را در برخی موارد عامل بروز معضلات اجتماعی در جوانان دانست و اظهار کرد: متاسفانه طبق پرونده‌ها و شواهدی که در جامعه دیده شده است علت برخی از مشکلات جوانان مثل اعتیاد، دزدی، فرار از خانه، و مسائل دیگر به خاطر فشار‌ها و گیردادن‌های بی مورد برخی از والدین بوده است که جوان را ناچار به این کار کرده است.
عضو انجمن روانشناسان بالینی؛ افزود: مادری که در پنهان لباس فرزند خود را که به قولی از فامیل مشکلی هم نداشته ریش ریش کرده نه تنها دردی را دوا نکرده است بلکه مشکلی هم به مشکلات خود و فرزندش اضافه کرده و این نه تنها راه درستی نبوده بلکه بسیار هم مذموم و اشتباه است.
این کارشناس ارشد روانشناسی؛ تلفن زدن‌های این مادر را به فرزند در صورت تکرار زیاد و افراطی عمل کردن اشتباه قلمداد کرد و گفت: والدین عزیز باید بدانند که جوان غرور دارد و این مقتضای سن آن‌ها است و اگر در جمعی از دوستان سالم قرار می گیرند این رفتار اشتباه است که هر لحظه با آن‌ها تماس گرفته شود و این باعث می شود تا جوان در بین دوستانش احساس بچگی و حقارت کند و در مقابل دوستانش هم ممکن است این رفتار را مورد تمسخر قرار دهند.
رجوع به سیره و احادیث امامان و روانشناس دو راهکار برای اختلافات والدین و فرزندان
وی ادامه داد: پیگیری بسیارعمل مورد پسند و شایسته ای از سوی والدین است اما هر اقدامی تعادل آن خوب است و توصیه ما این است که از افراطی برخورد کردند در این زمینه پرهیز شود.
وی در پایان، رجوع به احادیث و سیره امامان و مراجعه به روانشناس را دو راهکار تربیتی مفید بین والدین و فرزندان دانست و افزود: خوشبختانه در سیره و دین ما سفارشات بسیاری در مورد رفتار‌های متقابل فرزند و والدین شده است که منبع بسیار مطمئن و خوبی برای هر دو قشر است و از طرفی هم ممکن است یک سری سوالاتی از سوی هر دو طرف مطرح شود که توصیه ما این است که در صورت عدم سازش به یک مشاور و روانشناس با صلاحیت مراجعه شود.
رفتارهای افراطی یک خانواده به آقا داماد
در پایان این گزارش خانمی متاهل از آذربایجان غربی در مورد گیر‌های افراطی خانواده اش مبنی بر ازدواج او با یک آقا پسری به طنین یاس این چنین گفت: من بواسطه اینکه قصد داشتم تا ‌مقطع دکتری ادامه تحصیل بدهم، هر خواستگاری که از سوی فامیل و آشنایان معرفی می‌شد را رد می‌کردم و تنها درسم برایم مهم بود تا اینکه با یک پسر متشخص و مذهبی از سوی محل کارم آشنا شدم و توسط واسطه‌ای تصمیم به ازدواج با او گرفتم که این اقدام و تصمیم من بسیار مورد تعجب خانواده من قرار گرفت که من چرا تمام خواستگاران فامیل و مورد قبول خانواده ام را رد کردم و حالا تصمیم به ازدواج آن هم در محل کار و یک جوان غریب گرفته ام.
وی ادامه داد: در ابتدا مشکلات بسیاری را والدینم برای من فراهم کردند و با ان قلت‌هایشان می‌خواستند مانع از ازدواج من با این فرد شوند، در حالی که حتی حاضر نیودند در مورد این پسر و خانواده اش تحقیق کنند. و فقط ذهنیتشان این بود که فامیل مورد اطمینان تر است و این نوع گیردادن‌ها من را به شذت دچار مشکلات روحی کرده بود، تا اینکه وقتی والدینم پافشاری من را دیدند قبول کردند که به خواستگاری من بیاید. متاسفانه در روز خواستگاری پدرم با پرسش یکسری سوالات سخت و غیر قابل پذیرش سعی در به هم خوردن این ازدواج داشت که خدا را شکر خواستگارم که در حال حاضر همسر من است به خاطر به دست آوردن من با تمامی گیر‌های افراطی والدینم پاسخ قانع کننده داد.
وی در خصوص اشکال تراشی والدینش در امر ازدواج گفت : پدرم مهریه بسیار بالایی را برای من در نظر گرفته با این شرط که باید همسرم خانه ای مجلل در بهترین نقطه شهر تهیه کند! اما مشکل تراشی به اینجا ختم نشد و دردوران عقد خانواده من به شدت سخت گیری‌های افراطی خود را به همانند سابق شروع کردند و مانع از رفتن من به خانواده همسرم با توجه به اینکه عقد بودیم می شدند!
وی گفت: اما صبر و حوصله ای که همسرم نشان داد نه تنها مشکلات ما حل شد بلکه خانواده ام به اشتباه خود پی بردند، اشتباهاتی که می‌رفت زندگی مرا از هم بپاشد.
 در پایان باید گفت والدینی که سخت گیری‌های بی مورد نسبت به فرزندانشان دارند در شرایطی باعث تخریب شخصیت او و عامل انحراف او را پدید می‌آورند و والدین با سهل انگاری یا افراطی گری با دستان خود خدای ناکرده عامل انحراف و بیماری روحی فرزندانشان نشوند و در آنجاهایی که وظیفه شرعی و عرفی والدین است در رابطه با کار‌های فرزندشان اظهار نظر کنند که این به نفع هر دو طرف است.
گزارش حامد کوماهی
انتهای پیام/
چهارشنبه ۲۳ دی ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۳۹
کد مطلب: 424216
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *