گمشده نجات‌بخش؛

نبود پایگاه انتقال خون در ۲۰ شهرستان سیستان‌و‌بلوچستان

23 تير 1404 ساعت 9:11

سیستان و بلوچستان با ۲۰ شهرستان فاقد پایگاه انتقال خون، سالانه بیش از ۱۵۰ هزار واحد خون نیاز دارد که دو سوم آن از استان‌های دیگر تأمین می‌شود.


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «تفتان ما،»به نقل از عصرهامون استان سیستان و بلوچستان به دلیل وسعت جغرافیایی و جمعیت گسترده‌اش یکی از استان‌هایی است که تأمین خون و فرآورده‌های آن برای بیماران از اهمیت حیاتی برخوردار است، این استان با ۲۶ شهرستان، تنها ۶ شهرستان آن دارای پایگاه فعال انتقال خون هستند و ۲۰ شهرستان دیگر فاقد هرگونه زیرساخت انتقال خون به شمار می‌روند که این نابرابری دسترسی، مشکلات فراوانی در تأمین خون مورد نیاز مراکز درمانی ایجاد کرده است.
 
 پایگاه‌های انتقال خون نقش کلیدی در جمع‌آوری، فرآوری، نگهداری و توزیع خون دارند و نبود این پایگاه‌ها در ۲۰ شهرستان استان نیاز به تأمین خون را از سایر استان‌ها افزایش داده است بطوریکه این وابستگی نه‌تنها باعث افزایش هزینه‌های انتقال خون می‌شود؛ بلکه در مواقع اضطراری و بحرانی، مثل تصادفات شدید و جراحی‌های فوری، می‌تواند جان بیماران را به خطر بیندازد.
 
 آمارها نشان می‌دهد که سیستان و بلوچستان سالانه به حدود ۱۵۰ هزار واحد خون نیاز دارد که ۱۰۰ هزار واحد آن از استان‌های دیگر تأمین می‌شود این میزان وابستگی بسیار بالاست و به وضوح نشان می‌دهد که سیستم انتقال خون در استان توان پاسخگویی کامل به نیازهای مردم را ندارد در حالی راه‌اندازی پایگاه‌های مورد نیاز علاوه بر تأمین تمامی نیاز خون از ظرفیت‌های مردم نیک‌اندیش استان در سرعت و کیفیت خدمات خون‌رسانی نیز اثرگذار است چرا که اهمیت تأمین خون در این دیار با وجود بیش از سه هزار و ۶۴۶ بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور و یک هزار و ۳۹۵ بیمار هموفیلی دوچندان می‌شود، این بیماران به دلیل بیماری‌های خاصشان نیازمند دریافت مکرر خون و فرآورده‌های خونی هستند و عدم دسترسی مستمر به خون مناسب می‌تواند به شدت سلامت آنها را تهدید کند.
 
 علاوه بر این سیستان و بلوچستان رتبه بالایی در آمار تصادفات جاده‌ای کشور دارد که موجب افزایش چشمگیر نیاز به خون در شرایط اورژانسی می‌شود، تصادفات جاده‌ای پرشمار با آسیب‌های شدید نیازمند خون‌رسانی سریع و گسترده هستند و هرگونه تأخیر در این فرآیند می‌تواند پیامدهای مرگبار به همراه داشته باشد.
 
 در نهایت توسعه شبکه پایگاه‌های انتقال خون در سیستان و بلوچستان به‌ویژه در ۲۰ شهرستان فاقد پایگاه نیازمند عزم و حمایت همه‌جانبه مسئولان و همراهی خیران نیک‌اندیش است.
 
 این اقدام نه تنها به تأمین خون مورد نیاز بیماران کمک می‌کند، بلکه نشانگر توسعه پایدار و ارتقاء عدالت در دسترسی به خدمات بهداشتی درمانی در استان است و توجه به این موضوع از طریق تخصیص بودجه کافی، سیاست‌گذاری مدبرانه و فرهنگ‌سازی مستمر می‌تواند سلامت جامعه را تضمین کرده و جان هزاران بیمار را نجات دهد.
 
 
 زندگی بیش از پنج هزار بیمار در سیستان و بلوچستان در گرو اهدای خون
 وجود ۳ هزار و ۶۴۶ بیمار تالاسمی ماژور و یک هزار و ۳۹۵ بیمار هموفیلی و همچنین اختصاص رتبه بالای تصادف‌های جاده‌ای به سیستان و بلوچستان باعث شده است که نیاز به خون مراکز درمانی این خطه مستمر و همیشگی باشد.
 
 درناز ریگی یکی از بیماران تالاسمی ماژور سیستان و بلوچستان گفت: هر ۲ تا سه هفته باید خون دریافت کنم در غیر این صورت، ضعف، تنگی نفس، رنگ‌پریدگی، مشکلات قلبی و در نهایت مرگ به سراغم می‌آید.

 وی افزود: هر بار که به بخش انتقال خون می‌روم، چشمم به کیسه‌های خون دوخته می‌شود و با تمام وجود حس می‌کنم این واحدهای خون را انسان‌هایی با عشق و مهربانی اهدا کرده‌اند، افرادی که هیچ‌گاه من یا سایر بیماران نیازمند به خون را ندیده‌اند؛ اما جانمان را نجات می‌دهند.
 
 حادث کرد دیگر بیمار هموفیلی سیستان و بلوچستان گفت: از دوران کودکی با این بیماری زندگی کرده‌ام و همیشه به بیمارستان می‌روم تا خون دریافت کنم.
 
 وی ادامه داد: زندگی با این بیماری سختی‌های خاص خود را دارد؛ اما چیزی که همیشه برای من و امثال من نجات‌بخش بوده، اهدای خون است، وقتی ذخیره خونی برای ما وجود نداشته باشد زندگی‌مان به‌سختی پیش می‌رود.
 
 
 ۱۵۰ هزار واحد خون نیاز سالانه بیماران سیستان و بلوچستان
  ابوالحسن صفدری مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون» بیان کرد: این استان با جمعیت بیش از ۳ میلیون نفری می‌تواند خون مورد نیاز بیماران تالاسمی و سایر گروه‌های هدف را تأمین کند تا هیچ بیماری در این استان منتظر اهدای خون از سایر استان‌ها نباشد.
 
وی سیستان و بلوچستان را جزو استان‌های پرمصرف خون در کشور دانست و گفت: از مجموع ۲۶ شهرستان تنها ۶ شهرستان دارای پایگاه انتقال خون هستند و با توجه به اینکه دسترسی مردم در ۲۰ نقطه جمعیتی استان به پایگاه‌های انتقال خون سخت است انتظار داریم خیران برای ایجاد پایگاه انتقال خون، این اداره را همراهی کنند.
 
مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان تأکید کرد: بیماران و مصرف‌کنندگان دائمی خون همواره به خون سالم و کافی نیاز دارند به همین دلیل از مردم انتظار می‌رود سازمان انتقال خون را برای فراهم کردن این ماده حیاتی یاری کنند.
 
 صفدری با اشاره به اینکه نیاز سیستان و بلوچستان سالانه ۱۵۰ هزار واحد مصرف خون است، گفت: از آنجا که بخش قابل توجهی از این نیاز از استان‌های دیگر تأمین می‌شود نیاز است به سمتی حرکت کنیم تا واردات خون به استان کمتر شود.
 
 وی با اشاره به فعالیت ۶ پایگاه انتقال خون در این استان، بیان کرد: فرهنگ‌سازی برای اهدای خون و تسهیل دسترسی مردم به مراکز انتقال خون در استان ضروری است، اگر ساکنان بسیاری از مناطق سیستان و بلوچستان به پایگاه انتقال خون دسترسی داشته باشند نیاز خون استان به‌طور کامل توسط هم استانی‌ها مرتفع خواهد شد.
 
 مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان تصریح کرد: از همه خیران حوزه سلامت می‌خواهیم با توجه به نیاز بیماران سیستان و بلوچستان به خون برای ایجاد پایگاه‌های انتقال خون در شهرستان‌های مختلف یاریگر این اداره کل باشند.
انتهای خبر/


کد مطلب: 455547

آدرس مطلب: https://www.taftanema.ir/news/455547/نبود-پایگاه-انتقال-خون-۲۰-شهرستان-سیستان-و-بلوچستان

تفتان ما
  https://www.taftanema.ir