عالم اهلسنت مطرح کرد:
همزیستی و تفاوتهای فرهنگی در عزاداری اهلتسنن
14 تير 1404 ساعت 8:00
عالم اهلتسنن گفت: در مراسم عزاداری مسلمانان، هر مذهب بافرهنگ و نمادهای خاص خود، پیامهای انسانی و اخلاقی را منتقل میکند که نشانگر تفاوتها و همبستگیهای فرهنگی در جامعه اسلامی است.
مولوی عبدالملک شهنوازی، عالم اهلتسنن، در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی تفتان ما، درباره اهمیت ماه محرم و مراسم عزاداری در میان اهلتسنن و همچنین تفاوتهای فرهنگی و نمادهای عزاداری در این مذهب، اظهارات ارزشمندی ارائه داد. وی تصریح کرد که ماه محرم، در نگاه اهلتسنن، ماهی مقدس و سرشار از ارزشهای انسانی، اخلاقی و دینی است که باید در زندگی فردی و اجتماعی لحاظ گردد و هر کسی باید درسهای امام حسین (علیهالسلام) و یارانشان را سرلوحه خود قرار دهد.
وی اظهار کرد: در میان مسلمانان اهلتسنن، ماه محرم جایگاه بسیار مهم و مقدسی دارد و ما آن را ماهی میدانیم که برکت و رحمت الهی در آن نازل میشود. ما همراه با دیگر مسلمانان، روز تاسوعا و عاشورا را بهعنوان روزهای یادبود و تذکار میپذیرم، ولی طرز و شیوه برگزاری مراسم در بین ما کمی متفاوت است. در کشورهای اسلامی مانند ترکیه، اندونزی، مالزی و کشورهای آفریقایی، مراسم مبتنی بر دعا و قرائت قرآن و آموزش ارزشهای اخلاقی است و مراسمهایی سراسر با آدابورسوم فرهنگی مخصوص خود برگزار میشود.
مولوی شهنوازی افزود: در فرهنگ اهلتسنن، لباسهایی مخصوص در این ایام پوشیده میشود، اما برخلاف شیعه که لباس سیاه را نماد غم و عزا میپندارد، ما معمولاً لباس سفید بر تن میکنیم. این رنگ نماد پاکی، توکل و تسلیم در برابر امر الهی است و نشانگر آمادگی همیشگی انسان برای مرگ و ملاقات با خداوند است. در واقع، لباس سفید در فرهنگ ما نماد کفن است که یادآور مرگ و فنای دنیوی است و انسان باید همیشه برای گرفتن حساب و عاقبت در آخرت آماده باشد.
وی اظهار کرد: پوشیدن لباس سفید همچنین نشانگر روحیه تواضع و توبه است. در دین ما، رنگ سفید رمز پاکی، آرامش و نزدیکی به خداوند است و هنگام مرگ، مردم را با همین لباسهای سفید کفن میکنند؛ بنابراین، در عزاداریها، این لباسها نماد برقراری ارتباط عمیق معنوی و یادآوری آن است که زندگی ابدی و مرگ، در یکلحظه است و باید همواره آماده رفتن بهسوی آخرت باشیم. این عبارت نمادین، نماد تسلیم و رضا در برابر خدا و درس بزرگی است برای هر مؤمن که باید همواره در حالت آمادگی روحی و اخلاقی قرار داشته باشد.
این عالم اهلسنت، یادآور شد: در مراسم عزاداری اهلتسنن، آنچه بیشتر مورد تأکید است، یادآوری ارزشهای اخلاقی مثل صبر، مقاومت و دعوت به عدالت است. در بسیاری از کشورهای اهلتسنن، مراسم شامل دعا، قرائت قرآن و سخنرانیهای اخلاقی است، و سعی میشود پیام امام حسین (علیهالسلام) که همان مبارزه با ظلم و دفاع از حق است، به نسل جوان منتقل گردد. در کنار این مراسم، گاهی ذکر و مناجاتهای خاصی خوانده میشود که نشاندهنده اشتیاق و ارادت ما به اهلبیت پیامبر است و این مراسم بیشتر در مساجد و مدارس دینی برگزار میشود که ما هدف اصلی را تعلیم و ترویج ارزشهای انسانی و الهی میدانیم .
وی اذعان کرد: باید توجه داشت که در فرهنگ اهلتسنن، عزاداری صرفاً از حالت گریه و سینهزنی خارج بوده و بیشتر بهصورت یادبود و آموزشی است. در فرهنگ ما، تمرکز بر پیامها و آموزههای اخلاقی، حقطلبی، مبارزه با ظلم و ستم و گرامیداشت یاد شهدا است؛ چرا که این ارزشها، هم در قرآن و هم در سنت ما بسیار بر آن تأکید شده و همواره باید در جهت تعالی و ارتقای جامعهمان فعالانه به کار گرفته شوند.
وی افزود: باید گفت که در میان ما، مراسم عزاداری بههیچعنوان به شکل افراطی یا خارج از اصول اسلامی برگزار نمیشود و سعی بر آن است که اصول حُسن خلق و مساوات رعایت شود. در فرهنگ اهلتسنن، لباسهای رنگ روشن، نماد صلح و آرامش است و نشان میدهد که هدف نهایی، تربیت جامعهای صلحطلب و اخلاصمند است. این نوع رویکرد در مراسم عزاداری، نشانگر روحیهای است که در اسلام خیلی مورد تأکید است؛ یعنی محبت، همزیستی و حفظ ارزشهای انسانی درهرحال و هر شرایطی باید محترم شمرده شود.
در پایان، این عالم اهلسنت خاطرنشان کرد: ما باید همدیگر را در فهم و اجرا مراسم عزاداری، احترام کنیم و ارزشهایی را که پیام آسمانی اسلام و امام حسین (علیهالسلام) به همراه دارد، بهخوبی انتقال دهیم. این راه نجات و سعادت است، چه در شیعه و چه در سنی، و مهمترین وظیفه ما، ترویج محبت، برادری و مبارزه با هر نوع ظلم و ستم است که امروز نیازمند آن هستیم.
انتهای خبر/
کد مطلب: 455469
آدرس مطلب: https://www.taftanema.ir/interview/455469/هم-زیستی-تفاوت-های-فرهنگی-عزاداری-اهل-تسنن